וניל - יקר מזהב

 

באדיבות: נעמי שוורץ

*

עוד אוכל ב"הדרך למעלה":

בישול ואיחסון תפוחי אדמה

מתכוני תפוחי אדמה

משנכנס הדר...

שוק עזה ביפו

לגוף ולנשמה - אוכל הודי

להתחמם עם מרקי חורף

משקאות לחימום החורף

ה"ממתקים של הטבע" - עכשיו יותר בריאים

טרי ובריא: ירקות ותבלינים - מתכונים

בשר למנגל: עצות ומתכונים

מתכונים חלביים לשבועות

סירים - איך בוחרים?

בישול עם יין

גמדים אופים

מקורו של הוניל, כמו של השוקולד ביערות העד שבין מקסיקו לונצואלה, רק לאחר שהאירופאים כבשו את דרום אמריקה, למדנו להנות כולנו מטעמו וריחו. את הוניל  מייצרים מתרמיל פרח  ממשפחת השחלב המטפס, פלניפוליה. פותח וגודל ע"י הטוטנאק, עם מקסיקאי קדום שנאלץ להעלות מס של  אלפי תרמילים לאצטקים. אלה נהגו לתבל בו את  משקה השוקולד המפורסם שלהם. צאצאי הטוטנאק מגדלים אותו עדיין שמו קסאנאט והוא נחשב לוניל האיכותי בעולם.

 

הוניל משמש בעיקר לתעשיית הגלידות והעוגות, מייצרים ממנו גם משקאות קלים ואלכוהוליים, בתעשיית הבשמים והתמרוקים ואפילו כחומר גלם לייצור תכשיטים.

 

בשנים האחרונות ניכר מחסור בוניל ומחירו הרקיע בבורסות העולם מ40$ לק"ג ל500$, כאשר ארה"ב הינה הצרכנית המובילה בעולם. המחסור נגרם בשל סופות ציקלון שהתרחשו במדגסקר, בה מגדלים כ60% מתפוקת הוניל העולמית בשנת 2000. מטעי הוניל שנהרסו שוקמו אולם יש להמתין כ4 שנים עד לפריחת השחלבים מהם ניתן לקטוף את התרמילים.

 

תעשיית הוניל הופכת לנדירה  יותר ויותר בשל נדידת החקלאים לאזורי קידוחי הנפט במפרץ מקסיקו. בעוד שבתחילת המאה עסקו 30000 אלף משפחות בגידול הוניל במקסיקו נותרו כיום 2000 מגדלים בלבד.

 

הממשלה מחפשת טכנולוגיות  מודרניות יותר על מנת לעמוד בהזמנות ובאיכות. בין השאר שותלים את צמח השחלב המטפס על עצי פרי ההדר  על מנת לחסוך באדמה ובכח אדם.

 

פרט לטעמו וריחו הידועים והנפלאים משמש הוניל גם לריפוי ובעיקר להרגעה. הוא נוגד חומצה, ממתיק טבעי ומרכך. ניתן להוסיף תרמיל זעיר לבקבוקי שמן, לרטבים ולהשתמש לצלייה טיגון ובישול דגים עופות פירות וירקות. ניתן להוסיפו למים ולשתות ללא הגבלה, הוא מרגיע כאבי בטן, כאבי שיניים, ומסייע בהורדת חום. ניתן להוסיפו לשמן לניקוי רהיטים  ואז נרוויח גם מריחו וגם כמרחיק חרקים, אלה דווקא סולדים ממנו. ניתן להוסיפו לצבע כאשר מסיידים את הבית, הוא יפיג את ריח הסיד ויפיץ את ריחו המשכר.

 

מתכוני וניל:

עוגה עשירה בטעם וניל

המצרכים:

250 גרם גבינה שמנה

¾ ספל חמאה מרוככת

כוס ושלושת רבעי סוכר

כף תמצית וניל

5 ביצים

2 ספלי קמח

ספל אגוזים קלויים וקצוצים

אבקת סוכר + אבקת וניל לפיזור

הכנה:

לחמם תנור ולבחוש את הגבינה והחמאה עד ליצירת מרקם אוורירי.

להוסיף מעט  סוכר במשך הבחישה.

להוסיף הביצים, אחת בכל פעם ואת הוניל.

להוסיף בהדרגה את הקמח ולבסוף את האגוזים.

תבנית גדולה, אפייה של 90 דקות בחום בינוני.

לצנן לפחות שעה עד להוצאה מהתנור, לפזר מלמעלה את אבקת הסוכר.

ניתן לאחסן במשך כשבוע, או להקפיא.

 

 סלט ירוק עם פקנים

המצרכים:

ספל עלים ירוקים: חסה, ארגולה, רוקט

אפרסמון חתוך לפרוסות דקות

½ ספל ענבים שחורים

½ ספל גבינת רוקפור קשה, מפוררת

חופן פקאנים

 חופן גרעיני רימון

לרוטב:

¼ ספל שמן זית

¼ ספל חומץ אורז או חומץ תפוחים

1 כפית תמצית וניל

מלח ופלפל לטעם.

 

לערבב את כל המצרכים, להוסיף הרוטב לצנן ולהגיש.

 

רוטב וניל

מצרכים

 1 ק"ג תפוחי עץ ירוקים קלופים מגולענים ופרוסים לחתיכות.

 2 כוסות סיידר

סוכר או דבש לפי הטעם

כפית תמצית וניל

¼ כפית קינמון

הכנה

לבשל קלות במחבת את כל החומרים,

לצנן, לרסק בבלנדר ולהגיש כתוספת לעוגה, לביבות,סופגניות, בלינצ'ס.

ניתן להגיש גם חם.

 

נאשי גורנג  - אורז מטוגן

זהו המאכל הלאומי של  אינדונזיה ויש לו גירסאות שונות.

המצרכים:

3 ספלים אורז לבן מבושל ומצונן

3 כפות שמן סויה

5 בצלי שאלוט קצוצים

3 שיני שום כתושות

1-3 פלפלוני צ'ילי קצוצים

2 כפות עגבניות מרוסקות

3 כפות רוטב סויה

1 כף  תמצית וניל

1 מלפפון קצוץ דק

4 ביצים

הכנה

לחמם השמן להוסיף את בצלי השאלוט, השום והפלפלונים, להשחים מעט.

להוסיף את הסויה רסק העגבניות ולבשל 5 דקות.

להוסיף האורז ולבחוש במשך כ10 דקות על אש נמוכה.

להוסיף לבסוף את הוניל ולהוסיף עוד סויה או וניל לפי הטעם.

במחבת נפרד להכין ביצים מקושקשות ולהוסיף לאורז.

 

 

 

שילחי לחברה                                                 יש לך דעה? כיתבי לנו

   

_______________________________________________