לגוף ולנשמה - אוכל הודי

 

מאת: אדר קפלן-מור

 

עוד אוכל ב"הדרך למעלה":

להתחמם עם מרקי חורף

משקאות לחימום החורף

ה"ממתקים של הטבע" - עכשיו יותר בריאים

טרי ובריא: ירקות ותבלינים - מתכונים

בשר למנגל: עצות ומתכונים

מתכונים חלביים לשבועות

סירים - איך בוחרים?

בישול עם יין

גמדים אופים

 

חושני כן או לא, מחמם בודאי, אצלי הוא לגוף ולנשמה, במיוחד בימי החורף הקרים. הטיול בשוק, טחינת התבלינים, הקלייה והארומה. הבישול האיטי הסבלני מזכיר לי ימים אחרים וקצב שונה. אוכל הודי.

לא, לא הייתי בהודו ולא נדבקתי בשום חיידק מלבד החיידק הקולינארי.

אוהבת את הטריות ואת המורכבות של המאכלים המפיצים את הארומה לכל נקבוביות הגוף.

 

מצרפת כאן מתכונים הודים מהודו עצמה, המשחק עם התבלינים לפי הטעמים האישיים הוא חוייה בפני עצמה.

מתכונים אלו הביאה אלי ידידתי מתי לוביאניקר ממסעה להודו, את יומן המסע של מתי תוכלו לקרוא באתר.

 

 אורז בריאני Briani Rise

חומרים

ירקות

10 תרמילי שעועית שטופים וקצוצים

4-5 פרחי כרובית קטנים שטופים וקצוצים

½ כוס אפונה

1 גזר גדול קצוץ לאצבעות דקות

תוספות אחרות

כף וחצי קשיו, כף גרעיני מלון טחונים עם ¼ כוס מים לעיסה,

2 כפות קוקוס טחון, כוס וחצי אורז מבושל לבן, 1-2 כפות חמאה.

רוטב

5-6 שיני שום כתוש, ¼ שורש ג'ינג'ר כתוש ללא קליפה,

1 בצל קטן קצוץ (אדום), 1 עגבניה קטנה מרוסקת,

2 כפות שמן, ¼ כוס מים

¼ כפית גרגרי כמון, ½ כפית כורכום, ¼ כפית צ'ילי,

¼ כפית מסלה, ½ כפית אבקת כוסברה, 1,1/2  כפיות מלח ¼ כפית אב' מרק עוף.

הכנה

את כל הירקות לאדות עם ¼ כוס מים  (5 דקות בסיר לחץ או בדרך אחרת)

לחמם את השמן בווק להוסיף לפי הסדר: ¼ כפית גרגרי כמון, הבצל הקצוץ, הג'ינג'ר הקצוץ והשום הכתוש, לטגן עד השחמה

להוסיף העגבניה המרוסקת, כל שאר התבלינים ו-1/4 כוס מים, לבשל כ- 3 דקות.

להוסיף לווק את הירקות המאודים ומסוננים לערבב

להוסיף עת עיסת הקשיו וגרעיני המלון לערבב ולבשל עוד 3 דקות.

להוסיף 2 כפות קוקוס טחון לערבב

להוסיף את האורז המבושל, לערבב הכל יחד בווק  לפני ההגשה להוסיף 1-2 כפות חמאה ולהגיש.

 

פקורה Pakora

 חומרים

רבע כרובית חתוכה קטן מאוד

1 תפו"א מבושל חתוך לפלחים

1 בצל קצוץ לרצועות

1 גזר חתוך דק לרצועות

אפשר להוסיף גם 1 כוס כרוב קצוץ לרצועות קטנות ופלפל חריף ירוק קצוץ לרצועות דקות

½ כפית גרגרי כמון, ¼ 1 כפית מלח, ½ כפית אב' כוסברה, ½ כפית זרעי כוסברה, ¼ כפית אב' סלרי,

5 כפות קמח חומוס, ¼ כוס מים.

לערבב הכל ביחד ולפזר בווק משומן כמויות קטנות כל פעם עד שזה יהיה קריספי.

 

מלאי קופטה Malai  Kofta

על בסיס תפ"א וגבינה או ירקות או עוף ותפ"א

 

חומרים

לרוטב:  4 בצלים חתוכים לרבעים, ¼ כוס מים, ¼ כפית כורכום

4 עגבניות חתוכות לרבעים

2 כפות קשיו, ¼ כוס חלב (רגיל או ריצ' או קוקוס)

8 שיני שום, ½ שורש ג'ינג'ר מקולף קצוץ בבלנדר עם ¼ כוס מים

2 עלי דפנה, 1 כפית זרעי כמון,1/4 כפית כורכום, 4 חצאי מקלות קנמון, 4 תרמילי הל פתוחים,

¾ כפית גרם-מסלה, ½ כפית אב' מרק עוף, 1 כפית אב' כוסברה, 1 כפית אב' כמון, ½ 1 כפיות מלח,

2 כפיות קוקוס טחון, 2-3 כפיות חמאה.

למילוי תפ"א וגבינה:

½ 1 תפ"א מבושל וקלוף, 50 גר' גבינת ריקוטה מגורדת.

למילוי תפ"א וירקות: תפ"א כנ"ל +1/2 כוס אפונה ו4-5 פרחי כרובית קצוצים ומאודים /תרד/כרוב.

למילוי עוף: תפ"א כנ"ל + בשר עוף טחון ומאודה וקצוץ.[

לכל מילוי להוסיף: 1 כפית זרעי כמון,3/4 כפית מלח, 3כפיות קוקוס טחון,4 כפיות קורנפלור, 2 כפיות קמח או יותר לפי הצורך, כמה צימוקים וקשיו.טחון גס.

 

הכנת הרוטב:

1.לאדות 4 בצלים חתוכים גס+1/4 כפית כורכום+1/4 כוס מים בסיר לחץ 5 דקות או בדרך אחרת ולטחון דק ביחד בבלנדר לעיסה

2. 4 עגבניות קצוצות לטחון לרסק נוזלי בבלנדר.

3. לרסק בבלנדר את השום והגינג'ר ביחד עם ¼ כוס מים לעיסה

4. לטחון בבלנדר לעיסה את הקשיו והחלב

5 לחמם בווק שמן ולהוסיף: 1 כפית זרעי כמון, 2 עלי הדפנה, 4 חצאי מקלות הקנמון, רסק השום והג'ינג'ר ו- 4 תרמילי הל פתוחים. לטגן הכל יחד  4 דקות.

6. להוסיף את רסק העגבניות + ½ כוס מים  לבשל 10 דקות.

7. להוסיף : 1 כפית כורכום, ½ כפית פפריקה חריפה1 ¾ כפית גרם מסלה, ½ כפית אב' מרק עוף, 1 כפית כוסברה טחונה 1 כפית אב כמון, ½ 1 כפיות מלח לערבב

8. להוסיף את עיסת הבצל ולבשל עוד 5 דקות

9. להוסיף: את תערובת הקשיו והחלב + 2 כפיות קוקוס טחון ו- 2-3 כפיות חמאה.

 

הכנת המילוי

לערבב ולמעוך את כל חומרי המילוי ליצור כופתאות  (ארוכות כמו קובה) לטגן אותם בווק,

להכניס לתוך הרוטב ולהגיש בצלחת עמוקה עם צ'פאטי. (לחם הודי)

 

פניר בטר מסלה Paneer Butter Masala

(גבינה בתוך רוטב אדום מתאים עם אורז או צ'פאטי)

 

חומרים

3 עגבניות , 1 בצל, כף גרגרי מלון ,1/4 כוס חלב

½ כפית גרגרי כמון, ¼ כפית כורכום, ¼ כפי אב' מרק עוף, ½ כפית אב' כוסברה, ½ כפית גרם מסלה, ¾ כפית מלח.

 150-100 גר' גבינת ריקוטה חתוכה לקוביות , כף שמנת או כף חלב וניל.

 

הכנה

בשמן לטגן זרעי כמון ולהוסיף את העגבניות הטחונות עם ¼ כוס מים.

להוסיף את שאר התבלינים

את הבצל לחתוך ולאדות אח"כ לרסק ולהוסיף לווק

להוסיף 2 כפיות חמאה ואח"כ את גרגרי המלון + החלב הטחון לעיסה.

להוסיף את קוביות הגבינה לתוך הרוטב + ¼ כוס מים.

למזוג הכל לקערית הגשה ולהוסיף באמצע כף שמנת או חלב וניל.

 

Palak Paneer

 

כנ"ל רק במקום העגבניות תרד קצוץ.

את חתיכות הגבינה לטגן לפני שמכניסים לרוטב

 

 

מסלה דוסה Masala Dosa

 

חומרים למילוי:

½ 2 תפ"א מבושלים וחתוכים לקוביות, 2 בצלים אדומים קצוצים דק

½ כפית זרעי כמון ½ כפית גרגרי כוסברה , ½ כפית זרעי חרדל, ½ כפית כורכום,

¼ כפית צ'ילי, 1 כפית  אב' כוסברה , ½ 1 כפית מלח.

חומרי הקרפ: (עבור 6 קרפים בערך)

2 כוסות קמח אורז, ½ כוס קמח עדשים לבנים, 3 ספלי מים

 

הכנת המילוי:

2-3 כפות שמן חם בווק להוסיף זרעי הכמוןף הכוסברה והחרדל,

להוסיף הבצל ולהשחים יחד כמה דקות. להוסיף את תפ"א+ כורכום, צ'ילי, אב' כוסברה ומלח , לערבב עד שמוכן.

 

הכנת הקרפ:

על מחבת טפלון חם לפזר חומר עיסת הקרפ עד שמתיבש החלק התחתון. אם יש יותר מידי עיסה מלמעלה שלא מתיבשת להוציא אותה לגרד במרית)

על המילוי כשזה עוד על המחבת להוסיף מילוי על חציו האחד של הקרפ ולגלגל.

מוגש עם ירקות (עגבניות מלפפונים)

 

צ'אי הודי ל –4 איש

להרתיח בסיר:  ½ 2 כוסות מים, מקל קנמון , 2 עלי דפנה, ג'ינגיר קטן מעוך, 2 כפות תה שחור (תפזורת), 2 פרחי ציפורן כתושים, 1 תרמיל הל פתוח, 4 כפיות סוכר, 2 כוסות חלב. הכל להרתיח ולהעביר דרך מסננת

 

שיהיה לכולנו חורף חם וטעים!

אם יש לכן בקשות או שאלות בנושאים הקשורים לגסטרונומיה, אדר תשמח  לענות.

  

 

שילחי לחברה                                                 יש לך דעה? כיתבי לנו

   

_______________________________________________