פרחי מאכל: מהגן לשולחן בניחוח אחר

יריב לוין, משתלת קל שתיל, האיגוד הישראלי למשתלות

 

איך לגייס את פרת משה רבנו לטובתנו

תות שדה בגינה: שותלים עכשיו – נהנים בחורף

שתילת ירקות לקראת החורף

עציצים פורחים: המתנה שפורחת כל הזמן

קסם הפכפוך של מיים מפכים

 יפה וטעימה לגינה - בטטת נוי

מה תתני לו שיגדל? דישון

צמחי תבלין חדשים

צמחי תבלין ומחלות החורף

אביב בגינה

ליזיאנטוס -שיטה חדשה

עץ קטן שנותן הרבה!

ערוגות הבושם

טיפול במדשאה באביב

שושנת מים

טופח ריחני וכובע הנזיר

גינה בעציץ

עשי לך גינה אנגלית

זה הקטן - גדול יהיה

הגינה האורגנית

 

עוד ב"הדרך למעלה:

 

תרומת הטיפול הפמיניסטי

חתולה על גג פח לוהט

פרפרים

כבוד עצמי

 

הידעת ש

    ×           פרחי צפורן החתול הם בעלי כמות רבה של פיגמנטים ומשמשים לצביעת תבשילים, מרקים, עוגות  ועוגיות?          

    ×           הרוזמרין הרפואי "בלו לגון" מעודן ופחות שתלטן בריחו מהרוזמרין הרפואי הזקוף?

    ×           עלי כובע הנזיר מתאימים למילוי בדומה לעלי הגפן?

    ×           זרעי הכרפס (סלרי) משמשים בעיקר כתחליף למלח ע"י טחינתם?

    ×           פרחי הביגוניה בעלי טעם חמצמץ ונהדרים לתיבול כריכים?

    ×           אפשר להמתיק משקאות חמים בעזרת "הסטיוויה" ממתיק טבעי המתוק פי 300 מהסוכר?

  

בבואנו לבחור פרחים לגינה הביתית, כדאי לקחת בחשבון את הפרחים שיש להם שימוש כפול פרחי המאכל.

בדומה לעשבי התבלין המוכרים לנו יותר, גם פרחי המאכל מוסיפים גוון וטעם לאוכל ורבגוניותם גדולה:  ממתוקים, מרירים, חריפים, חמוצים, מבושמים ועוד. אלא שבנוסף הם הופכים את המנה/ארוחה ליפה וצבעונית יותר. (והרי אנו אוכלים בראש ובראשונה דרך העיניים)

מקצת מהפרחים המוכרים לנו, היכולים לשמש גם למאכל:

צפורני חתול (Calendula officinalis) הפרח מופיע בצבעים של כתום וצהוב ומורכב מפרחים צינוריים במרכז ופרחים לשוניים שנראים כמו עלי כותרת בשוליים. למאכל משמשים רק הפרחים הלשוניים שטעמם מתקתק (יש להפרידם משאר חלקי הפרח).  בגלל כמות הפיגמנטים הרבה המצוייה בעלי הכותרת הלשוניים ניתן להשתמש בהם לצביעת מאכלים כמו מרקים, פסטה, אורז, חמאה ואף מיני מאפה. (נקרא בלשון העממית "זעפרן לעניים"). עלי הכותרת בגלל מתיקותם מצוינים לקישוט מנות אחרונות וסלטים.

פלרגוניום ריחני (Pelargonium species)  - מגוון הריחות של פרחי הפלרגוניום רחב וכך גם מגוון הצבעים. מצויין להוסיף למשקאות קלים או לשלבם בקוביות קרח.

כובע נזיר גדול (Tropaeolum majus) בצמח זה הפרחים והעלים אכילים ובעלי טעם צנוני חזק. הם משמשים לקשוט ותיבול הסלט, לתיבול חמאות וגבינות ומצוינים לתיבול כריך. מעלי כובע הנזיר ניתן להכין ממלואים. (כאשר הצמח גדל בתנאים של חצי צל, טרפי העלים גדולים במיוחד, דבר שעושה אותם מתאימים במיוחד לתבשילי מילוי.

ורדים ( Rosa species) עלי הכותרת משמשים כקישוט לגלידות ומנות אחרונות. אפשר לשלבם בקוביות קרח בקערות קוקטיל. מעלי הכותרת האדומים ניתן להכין ריבות או ממתקים מסוכרים.

סיגל אמנון ותמר (Viola x wittrokiana) פרחי אמנון ותמר נותנים אפקט מדהים לקישוט משקאות בתוכם הם צפים. משמשים גם כקישוט לסלט ומנות אחרונות.

המרוקוליס  (Hemerocallis fulva) מרקם עלי הכותרת בחלק מהזנים הינו עסיסי בדומה לחסה ונראה יפה ביותר בסלט.

בגוניה פורחת עד (Begonia semperflorens) לפרח הבגוניה טעם חמצמץ כמו לחמציץ והוא נחמד לתיבול כריכים ולקישוט צלחות הגשה. (שאר זני הבגוניה אינם למאכל)

כליל החורש -(Cercis siliquastrum)   פרחיו הלילכיים של כליל החורש הפורחים בחורף ובאביב מתוקים ומשמשים לקישוט סלטים, עוגות, ומנות אחרונות

 

אך לפני שאנו יוצאים לקטיף כדאי לזכור:

       ×          לא כל פרח יפה וריחני הינו אכיל. אפשר לשלב פרחים בבישול רק כאשר אנו בטוחים לחלוטין שהם אכילים ולא רעילים.

       ×          אל תאכלו פרחים שנאספו בצדי הדרכים. יש להניח שפרחים אלה קבלו רסוסים בקוטלי עשבים ובחומרים אחרים העשויים להיות רעילים.

       ×           באם הנכם אסמטים או אלרגים היו זהירים באכילת פרחים ועשו זאת בכמויות קטנות, צעד אחר צעד

       ×           בידקו איזה חלק מהפרח אכיל. אצל חלקם ניתן לאכול רק את עלי הכותרת בעוד שאצל אחרים ניתן לאכול את הפרח כולו.

 

 

מתכונים מומלצים מטעם האיגוד הישראלי למשתלות

על בסיס פרחי מאכל - ממטבחו של יריב לוין

 

אורז צהוב

1 כוס אורז

2 גזרים מרוסקים

1 כף פרחי קלנדולה (ציפורני חתול) מיובשים וטחונים לאבקה

2 כוסות מים

מלח, פלפל

מעט שמן לאידוי

הוראות הכנה

מאדים במעט שמן את הגזרים המרוסקים, מוסיפים את האורז, כף אבקת פרחי קלנדולה, מלח ופלפל

מוסיפים את האורז כ- 15 דקות עד שכל המים יתאדו.

מכבים ומשאירים את הסיר סגור מכוסה במגבת ל- 5 דקות נוספות.

 

 

ריבת עלי ורדים

¼ ק"ג עלי ורדים אדומים, טריים

½ כפית מלח לימון

¼ ק"ג סוכר

4 כוסות מים

מיץ מ- ½ לימון

הוראות הכנה

חותכים את הקצוות הלבנים של עלי הוורדים. משפשפים חצי מהכמות במלח לימון.

שמים בסיר את מחצית עלי הוורדים השניה עם 4 כוסות מים, מביאים לרתיחה ומבשלים כחצי שעה. מסננים ומוסיפים את הסוכר.

מביאים שוב לרתיחה, ומוסיפים את הלימון ואת עלי הוורדים עם מלח הלימון

מבשלים על אש קטנה, עד שהריבה מסמיכה מעט.

מעבירים לצנצנת נקייה ויבשה, סוגרים היטב ומאחסנים במקום יבש, קריר ואפל

 

 

סלט עשבי תיבול

צרור מכל אחד: פטרוזיליה, גד השדה (כוסברה),נענע, רוקט

שמן זית

מיץ משני לימונים

מלח

אגוזי קשיו קלויים

קליפת לימון החלק הצהוב בלבד, או לימון כבוש חתוך לרצועות דקות

הוראות הכנה

שוטפים היטב את עשבי התיבול. מניחים על מסננת להוצאת הנוזלים

קוצצים את עשבי התיבול

מוסיפים את קליפת הלימון, מיץ הלימון, מלח ופלפל

מוסיפים אגוזי קשיו.

 

___________________

מפגשי גינון נוספים הפתוחים לקהל הרחב מתפרסמים באתר הארגון לגננות ונוף:  www.gardening.org.il

 פרטים נוספים, כתובות של המשתלות ושעות פתיחה במוקד האיגוד הישראלי למשתלות, טל: 5114494-03 (24 שעות ביממה) וכן באתר הארגון לגגנות ונוף: www.gardening.org.il

 _______________

הגיבי על הכתבה

   

 

______________________________________________